zondag 23 januari 2011

Erika van Tielen MIA’s @ Bekende Vlaamse Vrouwen


Erika van Tielen mocht de MIA uitreiken voor Doorbraak van het jaar aan Jasper Erkens op het MIA’s gala.

De derde editie van de MIA’s (de Music Industry Awards) zijn één lange triomftocht geworden voor Daan Stuyven en Absynthe Minded. Ook Bekende Vlaamse Vrouw Erika van Tielen was aanwezig.

Beide wisten elk vier prijzen in de wacht te slepen. De meest prestigieuze prijzen gingen naar de jongens van Absynthe Minded, want zij werden onder beloond in de categorieën ‘Hit van het jaar’ en ‘Beste album’.

De triomftocht van de groep van zanger Bert Ostyn kwam niet echt als een verrassing. Hun album scoorde in 2009 erg goed bij pers en publiek en de single ‘Envoi’ (een muzikale vertaling van het gelijknamige gedicht van Hugo Claus) kon je werkelijk op alle radiostations horen.

De Gentenaars bereikten daarmee voor het eerst het echte brede publiek en ontgroeiden zo hun ‘Studio Brussel-cocon’.

Creatieve duizendpoot Daan haalde vooral prijzen binnen in de eerder ‘creatieve’ categorieën zoals ‘Beste videoclip’ en ‘Beste artwork’. Toch weet ook het grote publiek ’s mans ietwat bevreemdende composities steeds beter te smaken, getuige bijvoorbeeld z’n overwinning in de categorie ‘Beste soloartiest’.

Andere opvallende winnaar was, net als vorig jaar, Lady Linn. Hoewel ze in 2009 geen nieuw album uitbracht, werd ze toch opnieuw bekroond met twee MIA’s.

Slachtoffer daarvan werd onder meer Natalia die ook in de categorie ‘Solo vrouw’ was genomineerd, maar net als haar collega Hadise met lege handen achterbleef.

De grootste verliezer van de avond was echter Das Pop. De groep van frontman Bent Van Looy (beroemd in Vlaanderen sinds z’n deelname aan ‘De slimste mens ter wereld’ wist vijf nominaties in de wacht slepen, maar wist daarvan geen enkele te verzilveren.

Gelukkig zijn er nog zekerheden in het leven: Milk Inc. won voor het derde jaar op rij de MIA in de categorie ‘Dance/Electronica’ en Jef Neve was opnieuw de ‘Beste muzikant’.

Helemaal nieuw in het laureatenlijstje is dan weer Jasper Erkens. De aaibare krullenbol kreeg van de sector zoals verwacht de MIA voor ‘Beste doorbraak’ door Erika van Tielen, erg logisch na een jaar waarin Erkens zowel de alternatieve Rock Werchter-crowd als de Joepie-bakvissen wist te bekoren.

De MIA-show op Eén werd afgesloten met een prijsuitreiking door prins Laurent die zich, na z’n passages in het glazen huis in Gent, zich blijkbaar steeds beter in z’n sas voelt in het warme licht van de camera’s. Misschien heeft monseigneur er een nieuwe hobby bij…?

Dit is het volledige overzicht van de MIA-winnaars:

Beste groep: Absynthe Minded
Beste rock/alternative: Absynthe Minded
Beste popartiest: Lady Linn
Beste dance/electronica: Milk Inc.
Beste Nederlandstalige artiest: Bart Peeters
Beste populaire artiest: Free Souffriau
Beste liveact: Black Box Revelation
Beste videoclip: Daan
Beste soloartiest: Daan
Beste song: Absynthe Minded
Beste soloartieste: Lady Linn
Beste album: Absynthe Minded
Beste muzikant: Jef Neve
Beste auteur-componist: Daan
Beste artwork: Daan
Doorbraak van het jaar: Jasper Erkens, uitgereikt door Erika van Tielen.

De laatste vijf MIA’s werden bepaald door de sector, de andere categorieën waren publieksprijzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten