donderdag 26 mei 2011

Kim Clijsters Roland Garros @ Bekende Vlaamse Vrouwen

Kim Clijsters: "Danste op blote voeten niet op hoge hakken"
Kim Clijsters maakt deze week haar comeback op Roland Garros. De laatste keer dat Clijsters in Parijs tenniste dateert al van 2006. De Limburgse zou voldoende hersteld zijn van de blessure die ze opliep tijdens het trouwfeest van haar neef in april.
 
"Ik danste op blote voeten, niet op hoge hakken", wou Bekende Vlaamse Vrouw Kim Clijsters nog rechtzetten. "Maar ik heb op iemand zijn voet getrapt en zo mijn eigen enkel verstuikt. Toen ik daarna de dansvloer al mankend verliet, stapte er nog iemand op m'n kleine teen. Daarvan heb ik nog steeds wat last, maar goed, ik ben hier en ik ben er klaar voor."
Indrukwekkend verband
De deelname van Kim Clijsters in Parijs werd pas op het laatste moment bekendgemaakt. "Ik voel me goed, maar speel nog niet zoals ik het zou willen", verklaarde ze. "Ik draag nog steeds een vrij indrukwekkend verband, en dat zal nog duren tot Wimbledon. Daarna zal moeten blijken of ik voort kan spelen zonder, maar één ding is zeker: ik ben heel blij dat ik hier ben en dat ik op tijd hersteld ben."
Blij als een kind
Vorig jaar kwam Clijsters in de tribunes supporteren voor landgenote Kirsten Flipkens. "Ik heb donderdag getraind op het hoofdterrein. Ik heb me erg geamuseerd, ik voelde me net als een kind. Het was een heel aangenaam gevoel", besloot het huidige nummer twee van de wereld.
Kim Clijsters speelt in Parijs met speciale schoenen. De rand rond de instap is met een dikke centimeter verhoogd. ‘Om te beletten dat ze uit haar schoen zou schuiven', aldus haar coach Wim Fissette. ‘Met die tape zit ze hoger in haar schoen zodat dat risico bestaat. Kim heeft aan Fila gevraagd om een paar te ontwerpen met verhoogde rand en die werden geleverd. Zo ongewoon is dat niet: al haar schoenen zijn op maat gemaakt.'
De nieuwe sexy outfit van Kim Clijsters op Roland Garros is niet onopgemerkt gebleven. Lang niet iedereen vindt het roze-blauw pakje geslaagd. De ietwat foute nineties-look met decolleté is evenwel de bedoeling: het is geïnspireerd op een trainingsjasje van voormalig tennisster Monica Seles.
'Vorige winter zat ik rond de tafel met de mensen van Fila (Clijsters' kledingsponsor, nvdr) en zij vroegen mij naar mijn herinneringen', vertelt Kim Clijsters in Gazet van Antwerpen. 'Ik heb Seles zien spelen op Roland Garros in dat tenue en datzelfde jasje heb ik nog eens gekregen onder de kerstboom. Toen was ik enorm trots dat ik dat als klein meisje kon aandoen en op die manier komt dat gevoel nu nog een keertje terug', klinkt de uitleg.
Hopelijk brengt het kledingstuk Clijsters evenveel geluk als Seles: het was met dit jasje aan dat de Amerikaanse in 1991 de trofee van Roland Garros in ontvangst nam. Ook opmerkelijk: Seles had niet lang voor die zege in Parijs ook haar lange haren geknipt. Ook Kim Clijsters gaat voor het eerst in haar carrière door het leven zonder paardenstaart en nieuw kapsel.
Als die enkel wat meewil, zit Kim Clijsters in een zetel. Zonder voorbereiding naar Roland Garros, maar ook zonder druk en mentaal fris. Uitzonderlijk comfortabel voor iemand van haar status, weet ze zelf.
Ruim anderhalve maand stond Kim Clijsters aan de kant. In een eerste fase deden een pijnlijke schouder en dito pols haar verzaken aan de Fed Cup en Madrid. Vervolgens zakte ze op het huwelijksfeest van haar neef door haar enkel. Vier tot zes weken inactiviteit was de diagnose. Een gedwongen, maar ook zeer welgekomen pauze.
In Miami was Clijsters absoluut tennismoe na een veel te druk seizoensbegin. Nu is de goesting weer aangescherpt. Ze speelde geen voorbereidingstornooi, waardoor ze wat in het duister tast. Maar we hebben het hier over het vrouwentennis, waarin het mentale aspect belangrijker is dan het fysieke, en over het nummer twee van de wereld. Dan weegt die kleine handicap niet op tegen het enorme voordeel dat ze onder de radar in Parijs arriveerde en lekker kan groeien naar haar tweede doel van het seizoen, haar tweede grandslamtornooi.
Kim Clijsters heeft altijd sceptisch gestaan tegenover haar winstkansen op gravel. Maar het feit dat ze alsnog naar Roland Garros trekt, is toch wel een indicatie dat ze beseft dat dit een unieke kans is. Zonder Justine Henin en de zussen-Williams is het deelnemersveld serieus afgeroomd. Dat Maria Sharapova Rome won, is veelzeggend. De Russin beweegt zich op gravel als een reiger op ijs, maar bij ontstentenis van een graveltopper volstonden haar andere wapens voor winst.
Francesca Schiavone heeft graveltennis wel in de benen, maar haar verrassende zege vorig jaar in Roland Garros zegt meer over de karige bezetting van het tornooi dan over haar niveau. Tot dan was ze nooit verder geraakt dan de kwartfinale. En dat was tien jaar geleden. Ineens won ze. In een finale tegen Samantha Stosur, eigenlijk de betere speelster op gravel. De Australische was van haar melk, omdat haar vriendin in de spelersbox had moeten plaatsruimen voor haar inderhaast ingevlogen ouders.
Victoria Azarenka en Petra Kvitova zijn de revelaties van het jaar, maar Azarenka blies haar arm op in Rome en Kvitova moet de favorietenrol torsen na haar zege in Madrid. Daar heeft ze absoluut geen ervaring mee. Clijsters heeft vier grandslamtornooien op haar palmares, het meeste van alle speelsters in Parijs, en kreeg gravel met de paplepel toegediend.
'Voor mij is Kim de favoriete', zegt Marc De Hous, haar ex-coach en nu televisiecommentator. 'De tegenstand is niet geweldig en Kim zegt wel dat gravel de ondergrond is die haar het minst ligt, maar ze is er wel op opgegroeid. Dat is een serieus voordeel tegenover de anderen, want graveltennis kun je niet leren.'
'Het klopt dat haar spel eerder op hardcourt dan op gravel is gericht. Kim speelt graag snel, terwijl gravel de traagste ondergrond is. Ze heeft graag een propere stuit, terwijl op gravel de bal alle kanten op botst door de oneffenheden. Maar dat varieert ook van tornooi tot tornooi. Roland Garros heeft de mooiste gravelbanen, waardoor ze relatief snel zijn en weinig putten vertonen.'
'Kim heeft altijd al op gravel kunnen tennissen. De enige die daaraan lijkt te twijfelen, is zijzelf', zegt De Hous nog. 'Kim kan Roland Garros winnen. Sterker: dit is het moment om een echte Grand Slam (winst in de vier grandslamtornooien in hetzelfde jaar, red.) te realiseren. Het is nog een beetje koffiedik kijken naar wat de Williamsen doen, maar Kim kan het zeker.'
Iets wat ter hoogte van Ukkel tot tandengeknars zou leiden. Justine Henin maakte een comeback om de schrijnende lacune in haar palmares -Wimbledon- te dichten, maar mislukte. Terwijl Kim Clijsters nog alle kansen heeft om de vier grandslamtornooien te winnen. Te beginnen bij Roland Garros, tot voor kort het exclusieve domein van Henin. Twee keer al verloor Clijsters in Parijs de finale. In 2001, tegen Jennifer Capriati, overtrof ze op amper 17-jarige leeftijd zichzelf. In 2003, tegen Henin, werd ze weggehoond. Een pijnlijke passage die ze wat graag wil uitwissen.
Kim was tevreden na haar openingspartij op Roland Garros, die ze met 6-2 en 6-3 won tegen de Wit-Russische Anastasiya Yakimova.
Kim: 'Op hardcourt heb ik nooit veel nodig om mijn best niveau te halen en ik hoop dat dat ook het geval zal zijn op het Parijse gravel.'
 
"Het einde van mijn wedstrijd was niet goed en ook mijn opslag was nog niet wat het moest zijn. We moeten dus nog enkele details wat bijschaven, maar voor de rest zat het wel snor. Ik bewoog goed op het veld en speelde agressief. Mijn enkel werkte goed mee en nu moeten we die verzorgen met ijs zodat die niet opnieuw kan ontsteken", blikte Kim terug op haar wedstrijd.
"Ik ben blij dat ik hier nu kan spelen. Sinds mijn overwinning op de Australian Open ben ik met het oog op het gravelseizoen beginnen trainen. Mijn blessure stuurde die hele voorbereiding in de war, maar uiteindelijk gaf me dat nog meer motivatie om hard te werken en terug te vechten. Ik weet dat ik niet veel ritme in de benen heb. Op hardcourt heb ik nooit veel nodig om mijn best niveau te halen en ik hoop dat dat ook het geval zal zijn op het Parijse gravel."
KIM IS VOORBEELD VOOR RUS
In de tweede ronde moet Kim het opnemen tegen de 20-jarige Nederlandse Arantxa Rus (WTA 114). Die kijkt alvast uit naar haar eerste confrontatie met de nummer twee van de wereld. "Ze is een groot voorbeeld voor mij. Ze heeft al zoveel gepresteerd en haar wedstrijden zijn leuk om naar te kijken. Ik hoop dat ik niet te nerveus ben en hoop dat ik er een mooie wedstrijd van kan maken", blikte Rus al even vooruit.
In de eerste ronde was de Nederlandse in drie sets, 2-6 en tweemaal 6-4, te sterk voor de Nieuw-Zeelandse Marina Erakovic (WTA 167). "De eerste partij is altijd lastig. Zij begon heel goed. Gelukkig kwam ik steeds beter in de wedstrijd. Ik ben blij dat ik het heb kunnen afmaken. Het is altijd lekker om een eerste ronde te winnen."
Kim Antonie Lode Clijsters (Bilzen, 8 juni 1983) is een Belgische toptennisster. Ze is de dochter van voormalig voetballer Lei Clijsters en voormalig turnster Els Vandecaetsbeek. Ze is een voormalige nummer 1 speelster en kwam op 14 september 2009 terug in op de WTA ranglijst op de 19de plaats. Kim Clijsters haalde in 2009 de wereldpers door na een onderbreking van 2 jaar, één maand na haar comeback, met een wildcard deel te nemen aan het damesenkelspel van het US Open-toernooi en dit ook te winnen.
Arantxa Rus heeft vanmiddag in Parijs voor een enorme stunt gezorgd door titelfavoriete Kim Clijsters in de tweede ronde van Roland Garros te verslaan. De twintigjarige tennisster uit Monster won na drie zinderende sets met 3-6, 7-5, 6-1 van de als tweede geplaatste Belgische. Rus stond in de tweede set nota bene met 5-2 achter.
Na een sterk begin van Clijsters trok Rus de partij in het tweede gedeelte meer en meer naar zich toe. Het was de 27-jarige Belgische aan te zien dat ze een maand uit de roulatie was vanwege een enkelblessure op. Clijsters won de twee laatste grandslamtoernooien, de Australian Open en de US Open. Roland Garros schreef ze nog nooit op haar naam. Dat gebeurt ook in 2011 niet.
Clijsters speelde pover en bood Rus, die in de als tweede geplaatste Belgische een voorbeeld ziet, steeds een handvat terug te komen in de partij. De Belgische liet zelfs het ongekend hoge aantal van veertig onnodige fouten noteren. Rus overleefde in de tweede set twee wedstrijdpunten. De Nederlandse pakte daarna toch de set en maakte het in de derde set knap af.
Rus speelt in de derde ronde tegen de Russische Maria Kirilenko of de Zuid-Afrikaanse Chanelle Scheepers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten