dinsdag 1 november 2011

Indra Dewitte presentatrice 'De zevende dag' @ Bekende Vlaamse vrouwen


Indra Dewitte (Leuven, 9 augustus 1972) is journaliste bij de VRT.


Indra Dewitte studeerde Germaanse in Gent en haalde een master in Münster (Duitsland). Na haar studies werkte ze een tijdje bij een klein productiehuis voor televisie (dat meewerkte aan de documentaire Abo, een vrouw in Congo). In 1998 ging ze op de nieuwsdienst van VTM werken. Ze begon er als journaliste wanneer de commerciële radio’s Topradio en Q-music met nieuws beginnen en VTM met een ochtendjournaal.
 
In 2000 stapte Bekende Vlaamse vrouw Indra Dewitte over naar de VRT en ging voor Koppen werken als reporter en presentator. Drie jaar later stapte Dewitte over naar Terzake en sinds september 2007 presenteert ze De Zevende Dag met Alain Coninx. Sinds 2008 staat ze zelf in voor het grootste deel van de presentatie.
 
Indra Dewitte is gehuwd, woont in de buurt van Genk en heeft een dochter.
 
Indra Dewitte: “Ik heb de politie gehaat!”
In dit interview vertelt ‘De Zevende Dag’-gastvrouw hoe ze als meisje getuige was van de arrestatie van haar vader en hoe dat haar misschien wel voor de rest van haar leven getekend heeft. Hier alvast een uittreksel.
(…)
 
Je vader zat een keer tien dagen in de cel. Hoe heb je dat beleefd?
Indra Dewitte: Heel traumatisch was dat. Ik was toen 10. Ze hadden hem naar Tongeren gebracht. Daar zaten toen de zware criminelen. En als je foto’s ziet van mijn vader: smal, een ringbaardje, een grote pacifist! Ik heb nog geen tik op m’n billen gehad van hem! En hij werd dan opgesloten in de gevangenis. Voor mij totaal onbegrijpelijk. Heel choquerend. Als ik ooit gerebelleerd heb, was het toen. Ik was héél erg antipolitie dat jaar.
 
Waarom werd je vader gearresteerd?
Indra Dewitte: Hij weigerde zijn lidgeld te betalen van de Orde van Geneesheren. De aanklacht luidde: een blamage voor het beroep geneesheer. Dus stuurde de Orde een deurwaarder. Met man en macht werden de meubels uit het huurhuis waar we woonden gehaald. De drie meubels die we hadden. Ik was een kind zonder tv. Dus helemaal niet voorbereid op dat soort taferelen. Er was zelfs een waterkanon aangerukt herinner ik mij.
 
Ik vond het zo onrechtvaardig. Er liepen toen een paar corruptieschandalen, die ik door mijn ouders van dichtbij volgde. Dan plaats je dat wat je vader overkomt niet meer hé. Dan vergroot je dat uit…
(in gepeins) Mijn moeder hebben ze naar buiten gedragen. Mijn vader in de handboeien. Mijn broertje van zeven verloor helemaal de pedalen. Ik bedoel: ik kom uit een heel rustig gezin; een heel warm nest. Wij roepen niet, wij maken geen ruzie. Dan is dat heel confronterend. Het heeft voor een stuk bepaald wie ik geworden ben.
 
Na tien dagen en een betoging werd je vader vrijgelaten, de meubels stilletjes teruggegeven. Genoegdoening gehad?
Indra Dewitte: Wat is genoegdoening? Ik denk niet dat ze ooit nog zo’n actie herhaald hebben. Nadat het gebeurd was, heb ik de groepspraktijken zien opkomen. Steeds meer dokters die aan terugbetalingstarief gingen werken, waarbij de patiënt alles terugkrijgt van het ziekenfonds. In die zin was mijn vader misschien een trendsetter. (glimlacht)
 
De tv van Indra Dewitte & Ivan De Vadder
9/11
Ivan: ‘Een echt JFK-moment: waar was je toen de vliegtuigen in de WTC-torens vlogen? Bij de eerste crash zat ik in de auto, de tweede heb ik live zien gebeuren. De rest van de avond zat ik aan het scherm gekluisterd.’
 
Indra Dewitte: ‘Wij waren met de hele Koppen-redactie getuige van de eerste inslag. Hallucinant! Eerst dachten we nog dat het getrukeerd was, maar toen bleek dat het echt was. Kippenvel.
Mannen op de maan
Ivan: ‘Mijn eerste herinnering. Vijf jaar was ik, en ik herinner me van die 21e juli 1969 twéé onvergetelijke gebeurtenissen: Eddy Merckx won zijn eerste Tour en de mens landde op de maan. Ik mocht ’s nachts even opblijven voor die beklijvende maanbeelden, al was ik toch liever met mijn vader naar Parijs gereisd om Merckx’ overwinning te vieren.’
 
De brieven van Panorama
Indra Dewitte: ‘Ik ben grootgebracht zonder tv, bij ons thuis werd er naar de radio geluisterd. Op donderdag zat ik echter bij de buren terwijl mijn ouders nog aan het werk waren en mocht ik naar Panorama kijken. Ik was vooral fan van de brieven aan het eind, waarbij de vragen van kijkers beantwoord werden. Heel direct, een beetje zoals het vroegere dienstbetoon van de politici. Onvervangbaar.’
Man bijt hond
 
Indra Dewitte én Ivan: ‘En dan preciezer: Vaneigens, en nóg preciezer: de mammie van Vaneigens. Hun humor lijkt een beetje op die van Monty Python, maar dan in de Vlaamse versie. We zijn allebei grote fan. Bovendien herinnerde onze regisseur zich dat er ooit een De Vadder IFan-club heeft bestaan, en die willen wij nu nieuw leven inblazen. Onze trailer nog niet gezien?
 
Achter de schermen... Bekende Vlaamse vrouw Indra Dewitte
    Geboren op 9 augustus 1972 in Leuven
    Heeft nog een jongere broer
    Vader is landbouwer, mijnwerker en tenslotte dokter, moeder is verpleegster
    Als klein meisje wil Indra advocate worden. Op haar twaalfde heeft ze al een journalistieke roeping.
 
Op het werk...
Indra Dewitte gaat Germaanse Talen studeren in Gent en haalt een master in Münster, Duitsland.
Na haar studies werkte ze een tijdje bij een klein productiehuis voor televisie (dat meewerkte aan Abo, een vrouw in Congo).
In 1998 gaat Indra Dewitte op de nieuwsdienst van VTM werken. Ze begint er als journaliste wanneer de commerciële radio’s Topradio en Q-music met nieuws beginnen en VTM met een ochtendjournaal.
In 2000 stapt ze over naar de VRT en gaat voor Koppen werken als reporter en presentator. Drie jaar later stapt Indra over naar Terzake en sinds september 2007 presenteert ze De zevende dag met Alain Coninx.
 
...en ernaast
Indra Dewitte was een fervent watersportster, maar een ongeval maakte daar een einde aan. Haar passies zijn reizen, lezen en haar dochter.
Ze is gehuwd, heeft 1 dochter en woont in de buurt van Genk.

Indra Dewitte is vlekje kwijt
Het viel amper op in het kleurrijke decor van het Eén-programma De zevende dag, maar toch: presentatrice Indra Dewitte (37) is haar markante schoonheidsvlek kwijt.
'Ik heb de vlek laten weghalen na mijn bevalling. Ik heb een soort zonneallergie ontwikkeld en de vlek begon te jeuken. Ik vind het jammer dat het vlekje weg is: het was iets van mezelf. Iedereen moet tegenwoordig zo'n perfect en vlekkeloos gezicht hebben, daar hou ik niet van. Die vlek was mijn hoek eraf.'
 
Ivan De Vadder en Indra Dewitte met meer nieuws en controverse
'De zevende dag' gooit toog buiten
Gedaan met het brunchgevoel in De zevende dag: het zondagse programma kiest vanaf 5 september resoluut voor nieuws en discussie. Weg met de toog, weg met de Waalse broers Deborsu en hun rubriek Dag Vlaanderen, weg met àlle rubrieken, weg met de vrijblijvende babbels. Hét sleutelwoord wordt controverse, zegt Ivan De Vadder die terugkeert naar het programma dat al 22 jaar bestaat.
'Het politieke debat wordt het belangrijkst. We gaan ook oog in oog met dé politieke figuur van de week.'
 
Ivan De Vadder zal De zevende dag met Indra Dewitte presenteren in een nieuw decor met veel wit en oranje. Het vorige decor - met veel wit en groen - ging maar een jaar mee en lag onder vuur omdat het publiek niet alles kon volgen.
 
Indra Dewitte zegt dat ze bovenop het nieuws wil zitten. 'Daarom zijn er geen vaste rubrieken, wat niet wil zeggen dat we niet meer over eten en mode zullen praten. De vragen over de sport laat ik over aan Chris Van den Abeele.' Die zat al in De zevende dag om over sport te praten. Nu gaat hij ook kritisch naar kranten, tijdschriften en tv-zenders kijken.
Voor wie aan die nieuwe stijl een Oostblokgevoel overhoudt: in De zevende dag wordt voortaan niet alleen aan het einde maar ook in het midden van de uitzending live muziek gemaakt. Het programma beschikt nu ook over een zogenaamde muziekset, zoals ze die bij De laatste show hebben.
 
Indra Dewitte vindt heisa over decor 'De zevende dag' terecht
Een leger actieve senioren had de VRT bijna bestormd omdat het decor van De zevende dag vernieuwd is. Presentatrice Indra Dewitte noemt de herstart geslaagd. 'Maar alles kan beter.'
Een volksopstand was het, maar dan van het bescheiden soort. Het trouwe studiopubliek van De zevende dag kon de uitzending door het vernieuwde decor bij momenten amper volgen.
 
Presentatrice Indra Dewitte (36) hoorde meteen na de uitzending dat er iets aan de hand was.
'Het politieke debat is in het vernieuwde decor van De zevende dag moeilijk te zien voor het publiek. We hadden schermen opgehangen, maar dat waren er te weinig. De reactie van het publiek was terecht: als je niet kunt volgen, wat zit je daar dan te doen? Ook voor mij was het moeilijk tijdens dat debat: ik zat mee op het scherm te kijken alsof ik het licht had gezien. Het was een beginnersfout die nu is opgelost.'
 
Dat Man bijt hond het gemor over het decor wereldkundig maakte, vindt Bekende Vlaamse vrouw Indra Dewitte niet erg. 'Wij hebben hen zelfs de telefoonnummers van de studiogasten bezorgd. We zijn niet humorloos, we weten dat Man bijt hond zoiets met een knipoog aanpakt. Het was vrijdag ook te horen bij Tomas De Soete op Studio Brussel, ja. Een aantal studiogasten van De zevende dag heeft daar oude decorstukken meegekregen. Het was zelfs de bedoeling dat Alain Coninx die zou overhandigen.'
 
Indra Dewitte is kritisch voor het vernieuwde De zevende dag . 'Tien minuten na de uitzending was ik blij dat ik nergens over was gestruikeld en geen glas had laten vallen. Twee dagen later had ik meer kritiek, vooral op mezelf. We zijn in elk geval niet de mist in gegaan. De waardering van de kijker was goed. Alles kan beter, natuurlijk.'
 
In de eerste vernieuwde aflevering was gouverneur Steve Stevaert de centrale gast. Hij mocht zijn licht over de gesprekken en debatten van de hele uitzending laten schijnen. Experiment geslaagd? 'Ik denk het wel. Vandaag is acteur Frank Focketyn te gast, volgende week geeft Helmut Lotti zich bloot: we zoeken vooral naar een brede waaier van mensen die iets met een zekere afstand kunnen vertellen. De centrale gast is geen bijzitter. Hij of zij reflecteert en vertelt ook over zichzelf.'
 
Geen zondags actualiteitenprogramma zonder debat. Vorige week werd het een geroep en getier over de afluisterwet en vrijgelaten gangsters. Een debat met vier mannen dat weinig inzicht opleverde. Niet waar, geeft Indra Dewitte zich naakt. 'Ik vond advocaat Hans Rieder en Gerolf Annemans de mooiste tegenstanders. Annemans noemde de discussie een politiek spelletje van de rechters, Rieder zei dat het een zuiver politiek spel was. Dít debat wil ik horen , dacht ik. Al werd het soms heel technisch en ingewikkeld. Ik blijf een debat even waardevol vinden als een goed gesprek. Er moet wél nieuws in zitten, iets van een voetbalmatch én je moet er iets van opsteken.'
 
Nieuw is dat Indra Dewitte elke week het gezelschap van een huisdokter krijgt. Vorige week gaf die uitleg bij de pregorexia van de Franse minister Dati, die amper vijf dagen na haar keizersnede weer aan het werk ging. Wellicht met pijnstillers, zei de huisdokter, die het afkeurde. 'Na mijn bevalling heb ik toch tweeënhalve maand rust genomen', zegt Indra Dewitte. 'Maar ik wil die Franse minister niet helemaal veroordelen.
 
Ze lag onder vuur als persoonlijke vriendin van Sarkozy en moest laten zien dat ze bovenop haar dossiers zat. Dat is geen goed signaal, maar Dati is ook een vrouw van haar tijd. Daarmee valt ook president Sarkozy iets te verwijten. Ik ken ook vriendinnen die niet zwanger durven te worden omdat ze hun job niet willen verliezen.'
 
Nog één ding: hoe moeilijk is het voor een presentatrice om goed gekleed te zijn in een decor van witte balken, paarse zetels en groene muren? 'Gelukkig zijn er andere mensen die daarmee bezig zijn. Mijn kleren hangen klaar en mijn schminkster doet de rest. Mijn nagellak of lippenstift hoef ik niet aan het decor aan te passen, want dat draag ik niet. Zolang ik lichamelijk niet perfect moet passen bij het perfecte decor, ben ik al tevreden: ik wil geen vlekjes of kilo's laten weghalen. Laat mij maar gewoon een journaliste zijn in een mooie loft.' aldus Indra Dewitte.
 
Linda De Win verving Indra Dewitte in 'De Zevende Dag'
Presentatrice Indra Dewitte nam van mei tot en met juli ouderschapsverlof om enkele maanden voltijds tijd door te brengen met haar kinderen. Ze werd in 'De Zevende Dag' (Eén) vervangen door Linda De Win.
 
De Win, die 'De Zevende Dag' al eens presenteerde, met name toen ze Bekende Vlaamse vrouw Indra Dewitte verving tijdens haar laatste zwangerschapsverlof, blijft ook gewoon 'Villa Politica' presenteren. De politieke actualiteitsprogramma's lopen normaal niet door tijdens de vakantiemaanden juli en augustus. Dewitte keert in september terug naar het zondagse actualiteitsmagazine op de openbare omroep.

2 opmerkingen: