zondag 18 januari 2015

Sha-Na Claudia Caluwé en Petra Lerutte Orgelman @ Bekende Vlaamse Vrouwen


Sha-Na met zangeressen Claudia Caluwé en Petra Lerutte: De Orgelman in De niks voor niks show van Vlaamse presentatrice Margriet Hermans.


Sha-Na is een Vlaams zangduo uit Deurne dat in 1992 een hit had met de naar het Nederlands vertaalde ABBA-hit Fernando.


Eind 1992 bestormt een nieuwe Vlaamse meidengroep de hitparade met "Fernando", een vertaling van het gelijknamige nummer van Abba. Deze groep heet Sha-Na, en wordt gevormd door de goedogende sexy meiden en Belgische babes Marva Nielsen en Natascha Heylen. Deze laten met hun catchy liedjes en vrolijke dansjes een frisse wind waaien in het Vlaamse muzieklandschap. Ze hebben onmiddelijk het gehoopte succes met hun single's en brengen dan ook een eerste album uit, "Hou van het leven" getiteld.

Kort daarna vervangt het management het duo; Natascha wordt vervangen door Petra Lerutte, Marva in 1995 door Claudia Decaluwe. Claudia werd op 15e jarige leeftijd reeds ontdekt tijdens de Baccara Beker, bracht enkele solo single's uit en maakte furore met haar groep "Blond" begin jaren '90.

Sha-Na brak in deze bezetting echt door in Vlaanderen en werd een vaste waarde in Tien Om Te Zien. Ze scoorden in 1996 ook hun eerste nummer 1 hit met Eviva Espagna en tal van top 5 hits in het kielzog. Met hits als 'De Orgelman', 'Hasta Manana', 'Geef je hart vannacht aan mij' enerzijds en het verfrissende 'Ademloos', 'Ik geef me helemaal aan jou', 'Een droom, een fantasie' anderzijds, bouwen ze een indrukwekkend gekend repertoire uit en toerden ze door heel Vlaanderen tot in alle uithoeken van het land.

We beleefden de glorieperiode van Tien Om Te Zien en het Nederlandstalige (Vlaamse) lied en Sha-Na behoorde in het beperkte lijstje met een boordevolle agenda, door het publiek geliefde en beminde artiesten met waanzinnige verkoopcijfers. Aan alle mooie verhalen komt een eind.

Door meningsverschillen met het toenmalige management stapte Petra uit de groep. Claudia deed nog even verder met een nieuwe collega, Nathalie en scoren matig. Met hun eigen versie van Abba's "Does your mother know?" lijkt er een einde te komen aan het succesverhaal van Sha-Na en de groep sterft na het vertrek van Claudia in 2000 een stille dood. Deze laatste richt samen met partner Gunter Van Campenhout (Mama's Jasje) het duo Spark op


Met hun deelname aan Eurosong 2002 en aanstekelijke Engelstalige poprockrepertoire in productie van Jean Blaute lijkt de toon voor hen alvast gezet. Zij scoren enkele geweldige radiohits en treden nog sporadisch op. Petra bracht nog een solosingle uit, maar hield het toen ze zwanger werd voor bekeken en bouwde een carriere uit in de provinciale organisatie van Miss Belgie. Nu, 12 jaar later is het eindelijk zo ver!

Sha-Na, het succesvolle duo met Claudia en Petra is terug! Er gaat niets boven nostalgie en authenticiteit. Na maanden voorbereiding staan ze er weer met al hun hits en een nieuwe single, Ladies Night in januari 2011 die de 2e plaats bereikte in de Vlaamse top 10 en wekenlang top 3 notering in Ultratop - het album volgt later dit jaar. Media, collega's en organisatoren zijn lovend; de Sha-Na van nu is een geevolueerder, rijper, stijlvoller, kortom een verbeterde versie van het orgineel!

Sha-Na wordt prompt door platenfirma ARS gebombardeerd tot topprioriteit 2011 en samen met het nieuwe management worden kosten noch moeite gespaard om de glorieperiode van toen terug te laten herleven en Sha-Na een nieuwe toekomst te geven. 2011 wordt ongetwijfeld het jaar van Claudia en Petra of liever: Sha-Na! De zomer wordt alvast goed ingezet met de nieuwe single: Rio De Janeiro!

'The Voice van Vlaanderen' : Claudia Caluwé (Sha-Na) waagt haar kans in vtm-talentenjacht.

De kranten van de Concentragroep berichten dat Claudia Caluwé (Eurosong 2002), één van de kandidaten is die dit najaar haar kans waagt in 'The Voice van Vlaanderen', de nieuwe talentenjacht die vanaf november door de commerciële zender vtm zal worden uitgezonden.

Velen kennen de West-Vlaamse als de sexy blonde van Sha-Na (Eurosong 1993), het duo dat eerder dit voorjaar een comeback maakte. Met haar toenmalige partner Gunther Van Campenhout (ex-Mama's Jasje) nam Claudia Caluwé in 2002 deel aan 'Eurosong', de Belgische selectie voor het Eurovisie Songfestival. Spark wist met "Someday" in de finale beslag te leggen op een tweede plaats na winnaar Sergio.

Vorige week lazen we in de kranten Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad dat ook de Brugse Charlotte Buyl haar kans waagt. Zij nam in 2008 deel aan 'X Factor' en won twee jaar later de talentenjacht 'Looking for Pearl'. De groep Pearl bestaat volgens de zangeres nog maar ze wil nu even iets anders doen.

Ook Dorothy Wuyts, deelneemster aan de enige reeks van 'Star Academy' waagt haar kans. En wij kunnen melden dat uit diezelfde talentenjacht ook Katy Satyn deelneemt aan 'The Voice van Vlaanderen'. Zij nam in 2008 deel aan 'Eurosong' met "Magical sensation" maar strandde in de eerste halve finale. Karim Lequenne, deelnemer aan 'X Factor' in 2008 zal eveneens de revue passeren.

Of deze kandidaten allemaal doorstoten naar de liveshows wordt vanaf dit najaar duidelijk. Nu al staat vast dat er heelwat deelnemers uit andere talentenjachten ook ditmaal hun beste beentje zullen voorzetten.

Sha-Na komt terug voor De Vlaamse 10

De Vlaamse meidengroep Sha-Na maakt opnieuw zijn opwachting. Claudia Caluwé(foto) en Petra Lerutte zullen in januari optreden tijdens De Vlaamse 10 van Vtm.

In het nieuwe seizoen van De Vlaamse 10 wordt elke aflevering een hit uit de oude doos gehaald. De artiest in kwestie zingt die hit en het publiek krijgt een mix van het optreden en beelden van vroeger te zien.

Jos Van Oosterwyck kon de twee dames strikken. Zij scoorden 12 jaar geleden een hit met de Vlaamse versie van het nummer 'Fernando' van ABBA.

Claudia Decaluwé (21 januari 1971) is een Vlaamse zangeres. Haar artiestennaam is Claudia Caluwé.

In 1986 nam Decaluwé deel aan de Baccara beker in het casino van Middelkerke. Ze was toen 16 jaar oud. Claudia Caluwé bracht enkele singles uit onder eigen naam en wanneer Marva Nielsen in 1994 de meidengroep Sha-Na verliet, werd Decaluwé haar vervangster. Ze vormde een duo met Petra Lerutte, tot die op haar beurt vervangen werd door Nathalie Lobué in 1998. Het waren succesvolle jaren en ze waren regelmatig te gast in het muziekprogramma Tien Om Te Zien van VTM.

Nadat Decaluwé ermee ophield bij Sha-Na, de meidengroep hield op te bestaan om in 2007 met een andere bezetting voort te gaan, ging ze samen met Mama's Jasje's Gunter Van Campenhout de groep Spark vormen. Met hun debuutsingle Someday deden ze mee aan Eurosong en werden tweede in de finale na Sergio & The Ladies. Decaluwé en Van Campenhout, die vanaf 1999 een koppel waren, maakten in 2009 een einde aan hun relatie.

Claudia Caluwé is ook lid van het trio Twinsband, een covergroep die optreedt op evenementen. De twee andere groepsleden zijn Astrid Roelands en Patsy Blackstone.

In 2011 maakte Decaluwé een comeback bij de meidengroep Sha-Na. Samen met Petra Lerutte bracht ze in januari 2011 de single Ladies Night uit

Eind 1992 kwam het Vlaamse duo Sha-Na ("Shanna & Natasha") in de hitparade met Fernando (een vertaalde ABBA cover). De groep werd gevormd door Marva Nielsen (Deurne, 21 september 1970) en Natasha Heylen (Deurne, 23 maart 1971). De twee besloten in 1993 met het nummer Liefde mee te doen aan de Vlaamse Eurosong. Ze kregen echter de minste punten. Kort hierna stopte Natasha, en werd vervangen door Petra Lerutte (26 juni 1970).

Na enkele succesvolle singles in de nieuwe samenstelling verliet ook Marva wegens interne spanningen de band. Zij werd vervangen door Claudia Caluwé (21 januari 1971). Claudia maakte al eerder enkele singles onder haar eigen naam.

In juni 1998 werd Petra door Raymond Felix (de man achter het project Sha-Na) uit het duo gezet nadat zij zonder overleg haar haar kort had laten knippen. Haar plaats werd ingenomen door Nathalie Lobué (van het voormalige meisjestrio Candy). Petra begon een solo-carrière onder de naam Maity.

Claudia en Nathalie bleven langer samen. Ze scoorden enkele hits, maar na hun eigen versie van ABBA's Does your mother know? kwam er een einde aan Sha-Na. De single wordt niet goed ontvangen en Sha-Na sterft een stille dood.

Claudia richtte samen met haar toenmalige partner Gunter Van Campenhout, op dat moment de gitarist van Mama’s Jasje, het duo Spark op. Nathalie startte een solocarrière als Tara Lowé, maar na één single kwam hier alweer een eind aan.

Begin 2007 kwam Sha-Na terug, ditmaal als trio: Kim Ghyselinck, Eva Vandewalle en Kim Jacobs. Hun eerste single Van Hart Naar hart verscheen op 8 juni 2007.

Petra en Claudia hebben inmiddels nieuw materiaal voor hun comeback. In januari 2011 kwam hun nieuwe single: "Ladies Night". De single is de voorloper van een album dat in de loop van 2011 zal verscheen bij Ars Entertainment/Universal Music België.
Bezettingen Sha-Na

    1992: Marva Nielsen en Natasha Heylen
    1994: Marva Nielsen en Petra Lerutte
    1995: Claudia Caluwé en Petra Lerutte
    1998: Claudia Caluwé en Nathalie Lobué
    2007: Kim Ghyselinck, Eva Vandewalle en Kim Jacobs
    2011: Claudia Caluwé en Petra Lerutte (comeback)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten