maandag 1 december 2014

Geena Lisa kerstkleedje @ Bekende Vlaamse Vrouwen
Maandag ging 'Sing a Wish' van start. Dit is een initiatief van Electrabel waarbij 21 Belgische artiesten traditionele kerst- en eindejaarswensen nieuw leven inzingen. Nog tot 30 december zullen artiesten zoals Belgische babe Geena Lisa, Soetkin Baptist, Nelson en Fosco persoonlijke boodschappen die werden gepost gratis omzetten in een muzikale kerstwens. Deze wordt dan verstuurd naar de voicemail van vrienden en familie.
De actie ‘Sing a Wish’ wil onze aloude kersttradities nieuw leven inblazen. 21 Belgische artiesten zetten uw persoonlijke eindejaarsboodschappen om in muzikale wensen. Op de dag van uw keuze worden deze wensen naar de voicemail van uw vrienden of familie verstuurd.
Tot donderdag 30 december kunt u via www.singawish.be artiesten zoals Geena Lisa in sexy kerstkleedje, Soetkin Baptist, Nelson, Fosco en Lenny Maes inschakelen om van uw persoonlijke kerstwensen muziek te maken. Van zodra een wens binnenkomt via de website wordt die al improviserend vertaald naar een persoonlijk kerstlied. Makkelijk, origineel én persoonlijk.
De VRT-top heeft beslist dat er in 2011 geen muziekshows meer komen op vrijdagavond. De enige uitzondering is de uitreiking vande MIA's, waarvoor afgelopen vrijdag de genomineerden bekend gemaakt werden.
In de zomermaanden krijgt Geena Lisa wel een tweede kans. Haar 'Vlaanderen Muziekland' krijgt dus een vervolg, maar voor de rest van het jaar zullen de Eén-kijkers het moeten stellen zonder muziekshow op vrijdagavond.
Geena Lisa: "Met ludieke acties kan je veel bereiken"
Toen Kom op tegen Kanker in het najaar 2004 bij haar aanklopte om "Kom op en stop" te ondersteunen met een stunt, aarzelde Geena Lisa geen seconde. Samen met Marijn Devalck, Katja Retsin en Sabine Hagedoren daagde ze Vlaanderen uit om massaal te stoppen met roken.
Als tegenprestatie verscheen ze eind januari 2005 één minuut lang op het televisiescherm in een heel bijzondere outfit: naakt, gebodypaint, dus enkel en alleen gekleed in een likje verf.
"De stunt met de bodypainting vond ik heel geslaagd", klinkt het bij Geena Lisa als we polsen naar haar persoonlijke hoogtepunten van de campagne 2004-2005. "Ik stond versteld van de vele reacties. Iedereen wist dat het over 30.000 mensen ging die zouden stoppen met roken. Een derde heeft het volgehouden. Dat zijn maar liefst 10.000 mensen.
Het is het resultaat van een actie gedragen door veel bekende en minder bekende Vlamingen. Ik ben er fier op dat we dat in groep hebben kunnen bewerkstellingen.
Ook de manier waarop vond ik heel aantrekkelijk. Een beetje speels, sexy, uitdagend, verrassend. Het gaat natuurlijk om een ernstig onderwerp maar met zulke ludieke acties kan je veel bereiken."
U werkte vroeger al mee aan andere campagnes zoals "Massaal op de schaal". Van wanneer dateert uw eerste contact met Kom op tegen Kanker?
"Van toen ik plantjes kocht en de start- en slotshows volgde op de televisie. Toen ik zelf voor de televisie ging werken, geraakte ik nauwer betrokken bij de activiteiten van Kom op, onder meer door mijn deelname aan acties."
Bent u in uw persoonlijk leven al geconfronteerd met kanker?
"Heel dichtbij is er gelukkig nog niets gebeurd. In de bredere familie- en vriendenkring ken ik uiteraard wel mensen die getroffen zijn door kanker. Sommigen zijn genezen, anderen zijn helaas gestorven."
Waarom steunt u Kom op tegen Kanker?
"Ik vind de sensibilisering die ermee gepaard gaat heel belangrijk. Gezond eten, stoppen met roken. zijn adviezen die niet genoeg herhaald kunnen worden."
Sommige mensen vinden de fondsenwerving te commercieel getint.
"Wie getroffen wordt door kanker, ligt daar echt niet van wakker. Die wil zo snel en zo goed mogelijk geholpen worden. Als het wetenschappelijk onderzoek ertoe kan leiden dat er betere medicijnen zijn, dan heb ik geen enkel probleem met het vleugje commercialiteit dat rond de acties hangt. Ik heb er het volste vertrouwen in dat het ingezamelde geld goed besteed wordt."
Heeft Kom op tegen Kanker uw levensstijl beïnvloed?
Geena Lisa: "Neen, in die zin dat ik daarvoor al redelijk gezond leefde. Ik rook niet, ik probeer gezond te eten en maak op tijd en stond tijd vrij voor beweging. Ik heb een heel leven van dansen achter de rug, van klassiek ballet over jazzballet tot allerlei andere soorten dansen.
De laatste vijf jaren leg ik me vooral toe op fitness en cardiologische sporten zoals lopen en fietsen. De trilplaat is me ook niet vreemd, een fijne sport als je het mij vraagt. Sporten helpt om me energiek te voelen en dat is voor mij veel waard."
Eén-omroepster lost belofte aan stoppende rokers braafjes in, Geena Lisa pas geverfd en bloot in omroepzetel.
De uitdaging was eenvoudig: als nog eens 10.000 rokers zich zouden inschrijven op de website van Kom op en Stop, dan zou Geena Lisa Peeters eventjes naakt omroepen. Weliswaar bedekt met een laagje kunstzinnige bodypaint verf.
Visagiste Barbara Jéhansart mocht de klus klaren: met spons en penseel en met huidvriendelijke bodypaintverf - voor wie thuis wil proberen, de merken Kraylan en Fardel zijn aan te bevelen - voorzag zij het bovenlichaam van Geena Lisa van een kleurrijk laagje, met geel, oranje en bruin als hoofdtinten: ,,Vooraf hadden we een aantal duidelijke afspraken gemaakt. Het mocht zeker niet aanstootgevend en zelfs niet erotisch zijn, hooguit een beetje teasend .''
Hoe zorg je er voor dat het niet aanstootgevend is?
,,Dat begint al bij het naaktmodel zelf. Met Geena Lisa leverde dat geen enkel probleem op. Ze is heel professioneel met haar vak bezig. Ik heb dan ook rekening gehouden met haar suggesties.
Het ontwerp van de tekening is eveneens bepalend. Ik heb het speels en vrouwelijk gehouden. En verder heb je het camerastandpunt en de belichting natuurlijk, die kan je zodanig instellen dat iedereen er zich goed bij voelt. Ook Geena Lisa zelf.''
Hallo, Geena Lisa?
,,Ik ben helemaal niet preuts, maar uiteindelijk heb ik toch bijna de hele tijd mijn armen gekruist gehouden voor mijn borsten. Per slot van rekening verscheen ik in beeld rond acht uur 's avonds, en dan kijken er nog kinderen. Het is niet de bedoeling dat de kijkers anderhalf uur zitten te zoeken naar mijn borsten en tepels.''
Hou je er een goed gevoel aan over?
Geena Lisa: ,,Eigenlijk wel. Vergeet niet waarom ik het gedaan heb, hé. Opdat de mensen zouden stoppen met roken. Aan al die rokers die zich geëngageerd hebben is mijn advies: volhouden jongens!''
De stunt van Geena Lisa om alleen met een likje verf om te roepen, heeft Eén geen windeieren gelegd. Geena verscheen weliswaar een kwartiertje later dan verwacht op de afspraak, maar de kijkers zaten in groten getale op haar te wachten.
Geena Lisa kwam na Man bijt hond, dat 1,41 miljoen kijkers lokte, in beeld. Om precies 20 uur, 16 minuten en 22 seconden toen ze even zonder gekruiste armen voor haar borsten in beeld was, bereikte Eén een piek van 1.235.700 Vlamingen.
Haar unieke aankondiging was goed nieuws voor Het leven zoals het is in de zoo . De docusoap lokte 1,259 miljoen geïnteresseerden en was meteen het best bekeken programma van de avond. Voor Thuis zaten nog 1,117 miljoen fans voor de buis.
Opmerkelijk toch hoe de programma's van Eén die na Het journaal werden uitgezonden, met een kwartier tot twintig minuten vertraging begonnen. Daardoor overlapten de belevenissen in de zoo en Thuis met de rechtstreekse uitreiking van De gouden schoen, die 908.000 sportfanaten lokte.
Volgens VTM is dat vooral te wijten aan een gebrek aan spanning over de uitslag. ,,Alle kranten schreven 's ochtends al dat Vincent Kompany de trofee verdiende, en zo geschiedde ook'', zegt VTM-woordvoerder Mark Vanlombeek. Vorig jaar lokte De gouden schoen nog 1,177 miljoen Vlamingen.
Geena Lisa Peeters / Katja Retsin 'uit de kleren voor Menzo tegen bont fotoshoot'
Katja Retsin stond samen met Geena Lisa naakt op de cover van Menzo, na een bloot fotoshoot voor het programma Witte Raven, en tegen bont.
Je bent mooi en je wilt wat. Je inzetten voor een goed doel bijvoorbeeld. Geena Lisa en Katja Retsin hebben een afkeer van bont en willen dat ook laten zien, naakt dus. En daar kan geen man hen van afbrengen.
Katja Retsin: Ik mag er niet aan denken wat mensen dieren aandoen, of ik word boos.
Geena Lisa: Het statement tegen bont is niet nieuw, maar het is goed om het weer onder de aandacht te brengen.
Katja Retsin: Om de aandacht te trekken moet je al iets speciaals doen, maar dat is het waard.
Geena Lisa: Er moet respect voor alle leven zijn. Ook dat van dieren.
We mogen ook niet té flauw doen. In de natuur gaat het om macht, voortplanten en overleven.
Geena: Voortplanting, macht, seks, eten, allemaal goed en wel. Maar dieren enkel voor hun huid doden is walgelijk.
Katja: Die beestjes worden daarvoor speciaal gedood. In zo’n bontjas gaan zeker tachtig huiden.
Honderdtachtig, ik heb er eens een betaald.
Geena: Bont is weer mode. Alleen Stella McCartney lijkt geen bont te gebruiken.
Katja: Is het zo moeilijk om nepbont te gebruiken?
Mode heeft veel met seks te maken en volgens veel modeontwerpers gaan seks en dierenhuiden een beetje samen.
Katja: Voor ons niet.
Geena Lisa: Ik heb niets tegen nertsvelletjes, maar ze moeten niet echt zijn.
Katja: Mijn standpunt is mij aangeboren. Ik hou zowel van dieren als van mensen. Als kind bracht ik regelmatig een verloren hond mee naar huis. Mijn moeder werd er wanhopig van. De dag dat ik met mijne Jan thuis kwam, was moeder blij dat ik eindelijk eens een mens meebracht. Dus géén huiden aan mijn lijf. Never. Niet voor seks, niet voor schoonheid, nooit!
Wie eet vlees?
Geena: Ohoh. Zo werkt het niet. Vlees eten is een natuurlijke behoefte. Bont dragen is luxe. Bovendien zijn mensen geen echte vleeseters. Ons darmstelsel is daarvoor te lang.
Mensen zijn misschien vleeseters met een lang darmstelsel.
Katja: Ik betwijfel dat. Van een rijpe tomaat krijg ik het water in de mond. Bij een dood kieken gebeurt dat niet. Mensen zijn vruchteneters.
Oesters zijn ook dieren.
Geena Lisa: Zie ik een oesterschelp, dan krijg ik inderdaad wel goesting. Van een kreeft ook. Maar een duif, een lam? God nee. Mensen zijn geen geboren vleeseters. Anderzijds had ik een enorme behoefte aan vlees toen ik zwanger was.
Katja: Dat ging over nood aan proteïnen, niet aan vlees.
Vandaag gaan jullie uit de kleren tegen bont. Voor welk statement hadden jullie ook zover durven gaan?
Geena: Voor Unicef. Ik wil mij volledig inzetten om kinderen te helpen.
Katja: Of voor de ziekenhuisclowns. Voor kinderen en dieren doe ik alles.
Wijfjesmens
Steunen jullie mannen deze naakt-actie?
Katja: Ik heb het hem niet echt gevraagd. Wel meegedeeld.
Geena Lisa: Ik heb geen toestemming gevraagd.
Katja: Het is toch evident dat ze akkoord gaan?
Geena: Maak je maar geen zorgen, als het Coco niet aanstaat, dan zal ik het wel horen.
Katja: Trouwens, dankzij de softe nieuwe man is de vrouw tegenwoordig de baas.
Baas of bazig?
Katja: (Grinnikt) Beide. De nieuwe vrouw is de oude man. We staan quitte.
Stel: je verrast je man met een ticket voor Romeo en Julia. Jij draagt een dure bontjas. In het theater floep je je bontjas open. Je bent naakt. Bestaat er een romantischer cadeau?
Geena: Dat kan toch ook met nepbont?
Een echte man voelt het verschil.
Katja: Schrijf maar dat ik dat eens een keer ga uittesten! Mijn man zal het verschil niet voelen.
Geena: Je probeert ons op ons paard te zetten.
De realiteit is er. Seks voor de nieuwe man en vrouw is back to basics. Geen hypocrisie meer. De nieuwe vrouw heeft haar rechten, ook in bed.
Geena: Zeer zeker.
Katja: Totaal akkoord.
Maar ook de nieuwe man. Als compensatie voor het afwassen, luiers verschonen, het gras afrijden en het geduldig luisteren naar vrouwenpraat, droomt hij van jacht, visvangst, de geur van een houtvuur en het vrouwtje naakt op een tijgerhuid.
Geena Lisa: Dit wordt interessant.
Katja: (Giechelt)
In zijn wildste dromen, tijdens het stofzuigen, doodt hij een tijger, vilt het dier en met de huid bedekt hij het schone ranke lijf van zijn wijfjesmens.
Katja Retsin: Wat een belachelijk idee. Je probeert deze actie te minimaliseren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten