maandag 28 juli 2014

Saartje Vandendriessche bikini Vlaanderen Vakantieland @ Bekende Vlaamse Vrouwen

 
Saartje Vandendriessche voor Vlaanderen Vakantieland op de Vespa door De Marken en Umbrië.
De Marken is een streek ten oosten van Umbrië aan de Adriatische kust. Vergelijkbaar met Toscane, maar dan zonder de cipressen en zonder de toevloed aan toeristenwinkeltjes. Belgische Babe Saartje Vandendriessche doorkruist  in Vlaanderen Vakantieland de Marken met de Vespa.
Saartje Vandendriessche komt langs uitgestrekte zandstranden met veel toeristische infrastructuur en fraaie kleine baaitjes met veel privacy. Het ongerepte binnenland is van een ruwe schoonheid.
De meeste toeristen hebben de streek nog niet ontdekt. Saartje Vandendriessche leert het Italiaanse leven van heel dichtbij kennen. Bovendien stimuleren ze in de Marken het agritoerisme. Je vindt er dus veel boerderijen waar je kan verblijven.
Saartje Vandendriessche snort verder op zoek naar kunst en cultuur. En die vindt ze in Urbino, de bakermat van de renaissance waar onder meer de bekende Italiaanse schilder Rafaël is geboren.
REPORTER : Saartje Vandendriessche
REGISSEUR : Marijne Bruggeman
Voor Umbrië vertrekt de Vespatocht van Kalitumba Travel vanuit Citta' della Pieve of onmiddellijke omgeving. Kies uit de Montepulciano Tour of ga voor de Trasimeno versie. Je kan ook mee op de Orvieto of Assisi tour.
Vanaf 405 euro ben je net als Saartje Vandendriessche zes dagen weg met de Vespa. Voor die prijs heb je één Vespa voor twee personen. De overanchting is inbegrepen.
Fattoria San Lorenzo is een kleine wijnproducent die de lekkere Verdicchio Vigna delle Oche maakt. Op afspraak kan je in zijn agritourismo wijn degusteren. Nog leuker is een gastentafel reserveren: dan dineer je samen met de familie Crognaletti aan tafel.
Urbino is minder bekend dan Firenze, maar is dé bakermat van de Renaissance. Met het Palazzo Ducale heeft Urbino het mooiste renaissancepaleis van Italië. In de Galleria Nazionale delle Marche is een fantastische schilderijencollectie te zien.
Accademia Raffaello - Casa Natale Di Raffaello E Museo
Bezoek in Urbino ook het geboortehuis van Rafael.
Riviera del Conero is een aaneenschakeling van kleine rustige baaien met veel privacy waar je heerlijk kan zonnebaden. Saartje Vandendriessche trok haar beste bikini aan en genoot van de zon.
Monte de Conero is een rustig natuurreservaat langs de Adriatische kust, met uitzicht over kliffen.
Senigallia is met zijn dertien kilometer gouden zandstranden één van de belangrijkste badplaatsen aan de Adriatische kust.
Een aanrader is een etentje bij valavond op het strand. Buiten de vakantieperiode is het er s' avonds echt rustig.
De grotten van Frassasi
Denk bij de grotten van Frassasi niet aan nauwe donkere gangen, want de grootste heeft de grootte van een kathedraal.
Alle toeristische en culturele informatie over de mooiste regio's van Midden-Italië vind je in één gids, met extra aandacht voor de te vaak vergeten Marchestreek, met 'sterrenstadjes' als Ascoli Piceno en Urbino. De gids besteedt ook uitgebreide aandacht aan de kunststeden Florence, Pisa, Siena, Perugia en Assisië. Er staan heel wat duidelijke stadsplannen en plattegronden in van de belangrijkste bezienswaardigheden.
Umbrie is een groene tuin in hartje Italië. De streek is minder bekend dan haar buur Toscane, maar juist daardoor nog niet overspoeld door toeristen. Saartje Vandendriessche ontdekt de mooie streek op Italiaanse wijze: met de Vespa.
Saartje Vandendriessche maakt kennis met een gastvrije bevolking die je graag laat meegenieten van het aangename leven: een zacht glooiend landschap, wijn- en olijfgaarden, een rijke cultuur en een mediterraan klimaat.
Saartje Vandendriessche ontdekt ook de verse keuken en lekkere streekwijnen. Umbrië heeft op elke heuvel een ommuurd middeleeuws stadje, met als ongekroonde koningin Orvieto.
Voor Umbrië vertrekt de Vespatocht van Kalitumba Travel vanuit Citta' della Pieve of onmiddellijke omgeving. Kies uit de Montepulciano Tour of ga voor de Trasimeno versie. Je kan ook mee op de Orvieto of Assisi tour.
Tim Huwé is onze sympathieke Vlaamse gids in Gubbio. Samen met zijn Italiaanse vrouw en drie dochters heeft hij een Bed en Breakfast in de buurt van Gubbio.
In San Feliciano di Magione aan het Trasimeno meer vind je het sympathieke restaurantje Rosso di Sera.
Streekproducten zoals de plaatselijke Montepulciano wijn en de truffels zijn een aanrader.
Fabro is dé truffelgemeente. Saartje Vandendriessche bracht een bezoek aan het delicatessenwinkeltje Voglie di Bosco Moretti, met verse producten gemaakt door Doriana Moretti.
Orvieto is de parel van Umbrïe en dus zeker niet te missen. De stad ligt hoog op een tufsteen, en heeft een fantastisch uitzicht op de omgeving. Ga er zeker de kathedraal bezoeken.
Er tegenover heb je het fantastische ijssalon Gelateria Pasqualetti.
Om net als Saartje Vandendriessche helemaal in de middeleeuwse sfeer van de stad te komen, raden we een bezoek aan de Pozzo della Cave Orvieto aan. De eigenaar leidt je persoonlijk rond in het labyrint van onderaardse gangen.
Het regionale Natuurpark van het Trasimeno meer is het grootste van de zes regionale Umbrische parken. Oase La Valle is het meest interessante gedeelte omdat zich daar de enorme rietvelden bevinden die zo karakteristiek zijn voor de omgeving. De oasis is overdag open en toegankelijk voor bezoekers, alleen of onder begeleiding van een gids.
La Scarzuola is een fantastische plek in de letterlijke zin. Het klooster is gesticht door Sint-Franciscus van Assisi, maar in de jaren zestig van vorige eeuw aangekocht door een architect die er zijn eigen ideale stad naast het klooster bouwde. Er zijn zeven theaters, een acropolis en overal ruimtes, die vele verrassende uitzichten bieden.
Je kunt het klooster alleen in een groep van minimum acht personen bezoeken. Rondleidingen zijn het hele jaar door op reservering.
Het kleine stadje Citta della Pieve is populair om haar meest gevierde zoon: Perugino.
Je kan zijn werken bewonderen in verschillende kerken. De beroemde schilder, meester van Rafael, liet diverse werken achter in zijn geboortestad waaronder het spectaculaire fresco met de Aanbidding van de Wijzen.
Gubbio is een heel mooie stad waar het goed flaneren is. Net buiten de stad ligt het kapelletje opgedragen aan Sint-Franciscus. Het is gebouwd op de plaats waar volgens de overlevering Sint-Franciscus de wolf ontmoette.
Het 'kleine broertje van Toscane', zo wordt Umbrië wel eens genoemd, maar net als zijn beroemde buur heeft dit 'groene hart van Italië' heel veel te bieden. De kleine dorpen ademen nog het levensritme van enkele eeuwen terug en de heuvels zijn bezaaid met boerderijen, kloosters en kasteelruïnes. Het aangename klimaat, de vredige rust, het lekkere eten en de heerlijke wijnen maken van Umbrië een onvergetelijke bestemming.
Vlaanderen Vakantielandreporter Saartje Vandendriessche ging ze met veel plezier uittesten.
De Marken is voor toeristen een misschien wat onbekendere regio, maar Italianen gaan er al jarenlang zelf op vakantie. 'Het is er ideaal voor strandliefhebbers, want het is prachtig gelegen aan de Adriatische kust', zegt Saartje Vandendriessche. Ook in deze streek kun je vier fantastische tochten maken met de Vespa, langsheen Valcesano, de Grotte di Frasassi en Senigallia en kun je proeven van de heerlijke Verdicchiowijn.
Valcesanotour
(110 kilometer)
Vertrekpunt voor de Vespatours in De Marken is Serra de Conti. Deze historische stad baadt in middeleeuwse sferen: met haar stevige stadswal en tien grote uitkijktorens is ze het prototype van de stadsarchitectuur uit de 13de eeuw. Naast de indrukwekkende middeleeuwse vestiging torent het monnikenklooster van de Heilige Benedictus hoog bovenop de heuvel waarop Serra de Conti is gebouwd. Tijdens deze rondrit ontdek je de schoonheid van de noordelijke heuvels, terwijl je onderweg kunt genieten van de lekkere Italiaanse keuken.
 
In Cartoceto vind je bijvoorbeeld de beste olijfolie en pecorinokaas. Ga zeker eens langs bij Gastronomia Beltrami (Via Re Umberto I, 21-23), een traditioneel winkeltje waar je lekkere olie en kazen kunt kopen. Een ander ambachtelijk winkeltje is Frantoio del Trionfo (Via San Martino 5), met een grote variëteit aan producten op basis van olijfolie.
 
Fratte Rosa staat dan weer bekend voor de Cocci of typisch fijn aardewerk dat sinds eeuwen vervaardigd wordt in deze stad. Met de Vespa gaat het verder richting Mondavio, waar je een 15de eeuwse burcht kunt ontdekken –een van de beter bewaarde in de regio– met aangrenzend een park vol middeleeuwse oorlogsmachines. Mondavio heeft ook een historisch theater, gebouwd in de 18de eeuw, met een prachtig interieur.
 
Saartje Vandendriessche trok ook naar het middeleeuwse studentenstadje Urbino, waar kunst centraal staat. 'Het is de geboortestad van de grote schilder Rafaël, dé trots van de Italianen', vertelt Saartje. 'Zeker een bezoekje waard is het paleis van Montefeltro, een rijke graaf die de meer dan 250 kamers met de prachtigste kunstwerken had gedecoreerd. Eén daarvan is La Muta, een belangrijk schilderij van Rafaël waarop een mysterieuze vrouw staat afgebeeld. Het is indrukwekkend hoe Rafaël details zoals handen en vingers kon schilderen.' Neem hier zeker een gids, zodat je de nodige uitleg krijgt.
Verdicchio Classicotour
(84 kilometer)
Verdicchio is één van de meest bekende wijnen uit De Marken. De hoofdstad van de wijnteelt is Cupramontana, waar je een museum met 60.000 wijnetiketten vindt van wijnen over de hele wereld. Bezoek hier zeker ook de kerk en het stadhuis.
 
Volgende halte van het Vespaparcours is Jesi, een trekpleister voor cultuur- en architectuurfanaten, met gebouwen zoals de Kerk van de Heilige Maria delle Grazie, de kerk van San Nicolò en het prachtige rococopaleis Pianetti Tesei, en een droom voor de lekkerbekken onder ons. Hier vind je immers de lekkerste handgemaakte pasta's in alle vormen en maten, maar ook klassiekers als konijn met tomaten, chili en ansjovissaus of anijsdonuts.
 
We trekken verder richting Morro d'Alba en Montecarotto, waar Saartje Vandendriessche de bekende Verdicchiowijn gaat proeven in de Fattoria San Lorenzo (Via San Lorenzo 6). 'Dit is echt een enorme aanrader. Wijnmaker Natalino vertelt met een ongelooflijke passie over zijn product. Je kunt er ook, zoals wij, gezellig met de familie aan de tafel schuiven. Natalino's moeder is zo'n echte Italiaanse màmma die verse pasta op tafel tovert. Wie op dieet is, trekt maar beter niet naar Italië, want hun maaltijden zijn altijd zeer uitgebreid!', lacht Saartje Vandendriessche.
Sassitour
(65 kilometer)
Rotsen genoeg op de Sassitour, want Sassi betekent rots in het Italiaans. Op het parcours ligt onder meer Arcevia, een dorp dat vandaag nog steeds omringd wordt door negen kastelen. Je rijdt ook door het park Gola della Rossa, een natuurpark met spectaculaire uitzichten en een indrukwekkende canyon.
 
Saartje Vandendriessche houdt halt aan de Grotte di Frasassi. Het zijn grotten die in de loop van de jaren door het water zijn uitgegraven en nu een wonderlijk schouwspel van de mooiste stalactieten en stalagmieten vormen. Een lokale boer ontdekte in 1948 een eerste ingang van het 36 kilometer grote complex. In de jaren 50 en 60 ontdekten de leden van de Italiaanse Alpinistenvereniging meerdere toegangen. Vandaag vormt het één van de belangrijkste toeristische attracties in De Marken.
Senigalliatour
(74 kilometer)
'Senigallia is zo'n beetje het Blankenberge van De Marken', zegt Saartje Vandendriessche. 'Je vindt hier het ene visrestaurant naast het andere en kunt er relaxen op één van de prachtigste stranden. Als je goed zoekt, vind je hier trouwens ook nog een plekje waar je helemaal alleen op het strand kunt zitten.' Specialiteiten zijn brodetto (typische visschotel), vincisgrassi (een speciale soort lasagne), cannelloni en porchetta. Andere leuke uitstapjes op deze route zijn Ostra met haar levendige Piazza dei Martiri en bedevaartsoord Het Heiligdom van de Heilige Maria, en Ostra Vetere.
Umbrië
Het groene Umbrië wordt ook wel eens de tuin van Italië genoemd. Nochtans is deze regio minder bekend dan buur Toscane. In de vier uitgewerkte Vespatours kun je snuisteren in het Etruskische en Romeinse verleden van de streek en prachtige middeleeuwse stadjes ontdekken.
Assisitour
(143 kilometer)
Vertrekpunt van deze Vespatour is ook Citta' della Pieve, geboorteplaats van de 15de eeuwse schilder Pietro Vannucci, beter bekend als Il Perugino en leermeester van de grote Rafaël. Het dorpje is heel authentiek en nog omringd door de middeleeuwse muren uit 1300. Spring zeker eens binnen in de kathedraal, waar je Perugino's meest bekende fresco De aanbidding van de wijzen terugvindt. De rit brengt je langs kleine dorpjes als Torgiano, dat zijn naam dankt aan de toren van een middeleeuws kasteel. Proef hier zeker eens van de Torgiano Rosso Riserva, een rode wijn die recent het DOCG-label kreeg (gecontroleerde en gegarandeerde wettelijke herkomstbenaming).
 
Wijnliefhebbers kunnen er ook het Museo del Vino bezoeken. Ook op de route ligt Gubbio, een authentiek middeleeuws dorpje waar de huizen in oorspronkelijke staat zijn hersteld. Hoogtepunt van deze tour vormt natuurlijk Assisi, de geboortestad van de heilige Franciscus, patroonheilige van Italië. Hij staat bekend als iemand die gevoel in religie heeft gebracht en als een enorme dierenliefhebber. Assisi vormt vandaag nog altijd een heel belangrijk bedevaartsoord met kerken zoals de basiliek van San Francesco, de kerk Santa Chiara en de kathedraal San Rufino.
Orvietotour
(112 kilometer)
Vertrekkend vanuit Citta' della Pieve trekt Saartje Vandendriessche langs dorpjes zoals Montegabbione en Montegiove. Stop hier zeker eens bij La Scarzuola, een oud klooster uit de 13de eeuw waar je gegidste rondleidingen kunt krijgen.
 
Tijdens de renovatie van het gebouw in de jaren vijftig bouwde architect Tommaso Buzzi er een monumentaal complex met prachtige tuinen en waterpartijen. In Orvieto, ooit een belangrijke Etruskische vesting gebouwd op een vulkanische tufrots, vind je dan weer de mooiste kathedraal van Umbrië: de Duomo de Orvieto. Zijn fenomenale gotische voorgevel vertelt het verhaal van de mensheid aan de hand van de vele mozaïeken en beeldhouwwerken.
 
'Zoetebekken kunnen naast de kathedraal trouwens een heel lekkere maar gezonde gelateria vinden', zegt Saartje. 'Het ijs bevat alleen vers fruit, water en suiker, maar geen melk. Geloof het of niet, maar het smaakt even romig en vol als gewoon roomijs!' Saartje Vandendriessche bezoekt ook de oude Etruskische grotten, die als bij toeval zijn ontdekt door een plaatselijke restaurantuitbater.
 
'Zijn restaurant bevond zich in volle renovatie toen hij plots op het ondergrondse complex stootte. Vandaag is het een toeristische attractie geworden.' Leuk detail voor romantische zielen: sinds 2002 heeft het gemeentebestuur van Orvieto burgerlijke huwelijken in de ondergrondse Etruskische grotten toegestaan.
 
In de buurt van Orvieto trekt Saartje ook op truffeljacht. 'Ik droomde er al jaren van om dat eens mee te maken, want ik ben enorm geïnteresseerd in truffels en paddenstoelen. Ik geef toe dat de zoektocht naar truffels uiteindelijk iets minder spectaculair was dan dat ik me had voorgesteld, maar de gevonden zwarte truffel op een verse pasta proeven was dan weer subliem!'
Trasimenotour
(114,5 kilometer)
Deze Vespatour leidt je rond het meer van Trasimeno, het vierde grootste meer van Italië dat onder meer bekendstaat voor zijn lekkere vis. Dat mag Saartje Vandendriessche proefondervindelijk vaststellen, want ze trekt met de locals in bikini het meer op om haar eigen vis te vangen. 'Het meer is maar 6 meter diep en dus niet echt helder. Toch is de kwaliteit van het water enorm goed, omdat er geen industrie rond het meer is.
 
De vissers zijn enorm trots op hun meer en terecht, want de vis die we gevangen hebben, was enorm lekker.' Wil je, net als Saartje Vandendriessche, het meer opgaan met een ervaren visser, dan kan dat. Daarnaast kun je ook de eilanden Maggiore, Minore en Polvese bezoeken of olijfolie proeven.
Montepulciano Tour
(68 kilometer)
Bij wijnliefhebbers zal de naam Montepulciano ongetwijfeld een belletje doen rinkelen. Deze tocht brengt je, via de Etruskische stad Chiusi, naar het beroemde Toscaanse stadje dat bekendstaat voor de wijnproductie, vooral dan de rode.
 
De Rosso di Montepulciano en Vino Nobile di Montepulciano zijn twee van de meest beroemde wijnen van Italië. Maar ook op architecturaal vlak loont Montepulciano volgens Saartje Vandendriessche de moeite. De stad is gebouwd op een hoge heuvel met uitzicht op de Val di Chiana, en is met haar prachtige plein een mooi voorbeeld van middeleeuwse Toscaanse architectuur.

Saartje Vandendriessche (Wilrijk, 28 februari 1975) is Vlaamse actrice, zangeres en omroepster bij de televisiezender één. Ze woont samen met haar Deense vriend Martin. Samen hebben ze sinds mei 2009 een dochtertje.
Saartje Vandendriessche is licentiate in de Sociale en Culturele Agogiek. Deze opleiding genoot zij aan de VUB.
Daarna volgde zij een acteeropleiding aan de Toneelschool (1997-1998) en aan de Internationale TV-School.
Haar presentatiewerk begon Saartje Vandendriessche in 2002 bij jongerenzender TMF. Dit heeft zij gedurende een jaar gedaan. Nadien was zij, van 2003 tot 2004, omroepster bij VT4. Zij presenteerde ook de VT4-kusttour.
Vanaf 2005 is Saartje Vandendriessche te zien als omroepster bij één. Ze verscheen dan ook in verschillende één-programma's, zoals Het Swingpaleis en De Laatste Show. Toen Evy Gruyaert last kreeg van haar knie in het programma Vlaanderen Sportland, trainde Vandendriessche (samen met onder anderen Brahim en Gella Vandecaveye) verder om de halve marathon uit te lopen, wat zij uiteindelijk ook deed. Vandendriessche was ook een reporter voor De Rode Loper.
Radio-ervaring deed Saartje Vandendriessche in de zomer van 2006 op met het Radio 2-programma Buren in de zomer, dat zij presenteerde met Luc Verschueren.
In 2007 werd Vandendriessche het nieuwe gezicht van Vlaanderen Vakantieland, waar ze Sabine Hagedoren opvolgde.
Vanaf september 2008 was Vandendriessche een van de coaches van Junior Eurosong 2008. Zij coachte Elke Rammant (Geniet van elk moment) en Louis Heeren (In de echte wereld). In het najaar van 2008 presenteerde ze samen met Ben Roelants het programma De Naaktkalender. Ook rond die periode was ze reporter voor het televisieprogramma Peter Live.
Nu presenteert Saartje Vandendriessche samen met Kevin Bellemans (Pretman) de Pretshow op jongerenzender Ketnet.
Vandendriessche was te zien in verschillende toneelstukken in heel uiteenlopende genres.
In televisieseries was Vandendriessche onder meer naakt als paaldanseres te zien in Matroesjka's en Familie op VTM, in Kinderen Van Dewindt en Thuis op één en in Chris & Co op VT4. In het vierde seizoen van de televisieserie Costa! kreeg Vandendriessche een hoofdrol als het personage Inky.
Saartje Vandendriessche speelde ook de rol van juf Monica in de videoclip van het liedje De juf van fysica, gezongen door Spring (muziekgroep).
Ze speelde ook wel in Mijn Sport Is Top.
Samen met Tylaine Van den Broeck (pianiste bij Helmut Lotti) vormt Saartje Vandendriessche het groepje Black Fairy. Voorlopig ligt de groep echter even stil.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten